Az alább felsorolt tartalmak lényege a szülők felelőssége azért, hogy a Föld és a klíma élhető maradjon gyermekeik és további utódaik egész életének időtartamára.


Súlyos ökológiai túlterhelésben lévő globalizálódott világunkban a leendő és gyakorló apák saját, és családjuk érdekében bölcsen teszik, ha megismerik az emberi civilizáció alapvető működésének ökológiai és energetikai összefüggéseit.


A hatodik nagy kihalás a földi élet történetében | BOCS.EUJót tehet, ha képessé válunk egy pillanatra kívülről, akár madártávlatból szemlélni a saját kis életünket és gondjainkat, illetve az emberiséget. Nem árt tisztában lenni azzal, hogyan jutottunk oda, hogy az emberi faj jelenleg kollektívan a vesztébe rohan. És ha már ez a helyzet, akkor hogyan lehet elkerülni az időcsapdákat, illetve hogyan lehet segíteni másokon, hogy ők is elkerülhessék azokat.

A hatodik nagy kihalás a földi élet történetében

arrow

Az emberi környezetterhelés tényezői a népesség, fogyasztás és hatékonyság. A három tényező közül a népesség a legfontosabb, több okból is.

Az egyre súlyosbodó ökológiai válság megoldása a népesedés emberi jogi megközelítése, vagyis a családtervezési lehetőségek biztosítása. Persze ez, lévén emberi jog, még akkor is fontos lenne túlnépesedés vagy ökológiai válság!

A családtervezés és jövő generációk emberi jogai | Az IPAT formula

A családtervezés és jövő generációk emberi jogai | Az IPAT formula - BOCS.EU

arrow

Az akadémia hajlamos kerülni a túlnépesedés, a túlfogyasztás és a vég nélküli gazdasági növekedés témáját.

Pedig ezek a fenntarthatatlanság három fő hajtóereje (Washington, 2015; Rees, 2019). Figyelmen kívül hagyásuk irracionális, nem szolgálja az emberiség érdekeit, és az (egyelőre még) változatos életformákét sem, amikkel osztozunk a bolygón.

A ’több’ már nem jobb, hanem az összeomláshoz vezet

A ’több’ már nem jobb, hanem az összeomláshoz vezet | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

arrow

A nemzések közel fele a párok által nem kívánt.

Emiatt a világ nagyobb részén az anyaság inkább pokol, mint öröm, a nem kívánt terhességek pedig súlyos egészségügyi és ökológiai következményekkel járnak. A valódi anyai (és apai) örömök, a tervezett gyermekáldás és az emberi módon történő felnevelés lehetősége csak a kisebbségben lévő kiváltságosoknak adatik meg. Mindezek fényében óhatatlanul fel kell tenni a kérdést: a fogamzásgátlás miért csak a jómódúak kiváltsága?

Miért csak a jómódúak kiváltsága a családtervezés?

arrow

A világnépesség növekedésével egyre csökken az egy főre jutó globális eltartóképesség.

Ennek legfőbb oka, hogy sok országban még mindig elnyomják a nőket, nem engedik tanulni a lányokat, tiltják a fogamzásgátlást, és ezért népességrobbanás zajlik. Az éretlenzöld narratíva ezt az alapvető összefüggést figyelmen kívül hagyja, ezért a fenntarthatóság elérése érdekében a fejenkénti eltartóképesség csökkenésének megállítása helyett egyre nagyobb nyomort propagál.

Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük?

Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük? | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

arrow

A szegény országokban a legnagyobb a fajok kihalásának üteme, ami helyi és globális ökológiai (és mezőgazdasági) összeomláshoz vezet (értsd: élelmiszerár-robbanás, üres polcok).


Naponta kb. 100000 olyan gyermek születik, akit a szülei nem akartak | BOCS.EUNaponta kb. 100000 olyan gyermek születik, akit a szülei nem akartak, s szinte mind szegény, aki igyekszik följebb emelkedni. A szegények iránti szolidaritás a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) érvényesítésével kezdődik! Másrészt, minden egyes, a szülei által nem kívánt gyermek megszületése hozzájárul az élelmiszerárak folyamatos emelkedéséhez az egész világon.

Van amiben gazdagnak és szegénynek ugyanaz az érdeke?

arrow

Mind az 'üzlet mint általában' forgatókönyv, mind az éretlenzöld által propagált 'zöld nyomor' egyaránt csak elodázza és ezzel még szörnyűbbé teszik az összeomlást, bár máshogy.

A népesedést is figyelembe vevő, emberi jogi megközelítésű, holisztikus szemléletű azúr mozgalom (érett zöld gondolkodás) javaslata az egyetlen lehetőség arra, hogy az emberiség viszonylag puhán landoljunk a közelgő globális ökológiai összeomlás során.

Azúr az új zöld!

Azúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

arrow

"Meddig maradhat fenn az emberiség?" Járókelőknek szegezi a kérdést Michael Moore dokumentumfilmes Los Angeles utcáin.

Az emberek megdöbbent arcaival és bizonytalan válaszaikkal kezdődik az Emberek bolygója (Planet of the Humans), aminek premierjét az 50. alkalommal megtartott Föld napjára időzítették. A film egy észbontó ellentétre világít rá: “a fő környezetvédő mozgalmak kiszolgálják a vállalati érdekeket” “jobb megközelítés lenne, ha az embereknek kevesebb gyermekük lenne. A végtelen növekedés egy véges bolygón öngyilkosság!” Mindezt úgy, hogy a nemzések közel fele valójában a párok által nem kívánt. A felelős szülők bölcsen teszik, ha hozzájárulnak az amúgy sem kívánt nemzések megelőzéséhez, a fogamzásgátlási lehetőségek biztosítása révén.

Meddig maradhat fenn az emberiség?

arrow

A klímamegbolondulás fő oka, hogy a teherbeesések közel fele baleset


A klímamegbolondulás fő oka, hogy a teherbeesések közel fele baleset! | BOCS Civilizációtervezés AlapítványNoha a gazdag országok felelősek a történelmi kibocsátásért, és a legnagyobb fejenkénti kibocsátásért, a kutatások alapján a lassabb jövőbeli népességnövekedés hosszútávon akár 40%-kal csökkentheti a kibocsátást (ahhoz képest, mintha nem tennénk semmit, és a jelenlegi trendeknek megfelelően alakulna a népesség).

A klímamegbolondulás fő oka, hogy a teherbeesések közel fele baleset

arrow

Üvegházhatású gázkibocsátásunk és egyéb környezetterhelésünk révén károkat okozunk a jövő generációknak, ezért egyénileg is jóvátétellel tartozunk.


Erkölcsi kötelességünk teljes mértékben ellentételezni az üvegházgáz kibocsátásunkat! | BOCS Civilizációtervezés AlapítványPéldául erkölcsi kötelességünk teljes mértékben ellentételezni az üvegházgáz kibocsátásunkat, és ezáltal karbonsemlegesen, nulla karbonlábnyommal élni.

A jövő generációk elleni legdurvább bűn

arrow

Szerinted mi a leghatékonyabb egyéni klímavédelmi stratégia? Izzócsere? Veganizmus? Autómentes életmód? Vagy valami egészen más?

Az emberek túlnyomó többsége nem is tudja, de van egy különösen felelősségteljes döntés, ami mellett minden közismert módszer hatása eltörpül. Ha megismered, rögtön magától értetődőnek fog tűnni, de a felmérések alapján az emberek túlnyomó többségének nem jut eszébe, és teljességgel hiányzik az oktatásból.

Ezek a leghatékonyabb egyéni éghajlatvédelmi módszerek

Szerinted mi a leghatékonyabb egyéni klímavédelmi stratégia? | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

arrow

Miért okos befektetés a családtervezés?

Minden egyes dollárnak, amit a családtervezés elérhetővé tételére költenek, 120 dollárnyi társadalmi hozadéka lesz globális szinten. Ez egy elképesztően fenomenális befektetés.

Miért okos befektetés a családtervezés?

Azúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

arrow

Ez a figyelemfelhívó, bár tényszerű összehasonlítás azoknak szól, akik igazából nem is akarnak gyereket, legföljebb véletlenül becsúszik.

Vagy különféle érdekek miatt azt hiszik, hogy akarnak gyereket, de valójában csak kínlódnának a gyerekneveléssel és akik mellett a gyerek is csak kínlódik.

Az óvszer 7-szer olcsóbb, mint a pelenka!

Az óvszer 7-szer olcsóbb, mint a pelenka! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

arrow

Ha és amikor vége lesz a világjárványnak, a világ már nem lesz a régi.


Talán ez egy lehetőség arra, hogy megváltozzon a világ | BOCS Civilizációtervezés AlapítványTalán ez egy lehetőség arra, hogy megváltozzon a világ, akár egy jobb irányba. Itt egy kattintással elmondhatod a véleményedet arról, mit szeretnél, milyen legyen az új világ.

Milyen irányt szeretnél a jelen világhelyzetben?

arrow

De nem csak a véletlen nemzésekkel van baj. Az 1992-es riói ENSZ környezetvédelmi konferencia kapcsán jelent meg a New York Times-ban Vestine Mukamunana védőnő nyilatkozata, aki akkor már hét éve küzdött Afrika legsűrűbben lakott és legkeresztényebb országában, Ruandában a nyomorban élő vidéki asszonyok fogamzásgátlás lehetőségeiért.

„A számos akadály közt legnagyobb a férfiak ellenállása. Még a többi afrikai kultúráknál is erősebb a férfidominancia, a nők robotolnak a földeken, nagyobb részük írástudatlan, s a termékenységi ráta a legnagyobb a világon. A férfiak legtöbbje nem fogadja el, hogy felesége fogamzásgátláshoz folyamodjon. Nyolc gyereket akarnak. Ez nem apaság, hanem az önzés kultusza. Az a téveszméjük, hogy a pirulától gyenge lesz a feleségük és ezért majd a férfiaknak kellene dolgozniuk."
Két évvel az újságcikk megjelenése (és a családtervezési tennivalókat kihagyó riói akcióprogram) után összeomlott a ruandai társadalom, amelyben az utolsó fél évtized alatt 9 %-ról már 40 %-ra nőtt az állandóan éhezők száma. A negyven év alatt megháromszorozódott népességet nem tudták eltartani az elaprózódott családi földparcellák. 1994-ben három hónap alatt a népesség 11 %-át, több mint háromnegyed millió embert mészároltak le a mindenki mindenki elleni harcban. A nyolc gyermeket akaró apák és a fogamzásgátlást tiltók semmibe vették az ökológiai eltartóképesség korlátait.

arrow

Boldog Apáknapját | Apu
Kapcsolat

BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
8000 SZÉKESFEHÉRVÁR,
Jókai utca 18.
Tel.: +36 ( 30 ) 2351378
Email: alapitvany(@)bocs.eu
Weboldal: https://bocs.eu
Facebook: (BOCS)
Facebook: (Simonyi, Gyula I.)

arrow
Támogatók Karbonsemleges Szerver Host | QFCS Karbonsemleges Weboldal www.apaknapja.hu | Serial No.: 8000-9000286-9000286-VCU-OO-36-HU-27-11-17-0